>
LETERSISHQIP
Qani Seferaj

Filozofia (Nr 3)

16 Filozofia e fjales
S'eshte qe te godase
As te te hipokritizoj
Po me krip e mas

Fjala kur del afsaq
Mendja duhet ti therrase

17 Nga bota e brendshme e njeriut
Shperthen filozofia
Midis koncepteve te ndryshme
Fillon e merre jete njerezia

Nga njeriu lind filozofia
Dielli, drita, dituria

18 Poezia dhe filozofia
Jane te lidhura ngushtesisht
Pa mendimin filozofik
Poezia do te mbetej ne bisht

Burimi eshte filozofia
Qe shkruhet bukur poezia

19 Filozofia e tolerances
Eshte te tolerosh
Nje sy qorr e nje vesh shurdh
Here te terheqesh, here te lerosh

Toleranca kerkon drejtesi
Zemer te bardhe e ciltersi

20 Filozofia e se vertetes
Eshte te vertetoje
Te berballet me genjeshtren
Me argumente ta sfidoj

E verteta eshte si drita
Nuk ka balte qe ta mbuloj

21 Lenda e filozofis
Eshte nene e dituris
Ajo lindi bir e bija
Qe u zhvillua njerezia

Pa lindur filozofia
S'ekzistonte drita e dija

22 Filozofia per njerin
Eshte hapsir, eshte planet
Eshte busull orientale
Eshte drejtim, eshte piket

23 Poezia dhe filozofia
Kane te njejten fizionomi
Jane te lidhura jonikisht
Ne berthame e ne brendi

24 Filozofia e genjeshtres eshte
Te genjeje e te mashtroje
Ta njollose te verteten
Ta heqe qafe, ta sfidoi

25 Filozofia e muzikes
Eshte te beje muzik
Ti akordoj telat e zemres
Te beje energjik

Te largoje nga stresi
Nga mendimi i lig

26 Filozofia e te marrit
Eshte marrezia
Po i re pas avazit
Te ben si vetja e tia

Me te marrin mos u merr
Anashkaloje mos e fut ne der

27 Filozofia e plasmasit
Eshte te beje epoke te plastifikoj
Ti sherbeje njerezimit mbare
Por edhe ta kancerizoj

Ndoti fshat e qytet
Ndoti lum e ndoti det

28 Filozofia e qenit plak
Eshte te lehi kot se koti
Nuk e duan as qent e lagjes
As komshiu e as i zoti

Ne parlament e nderojn
I japin medalje e dekorojn

29 Filozofia e punes eshte
Njeriun ta beje njeri
Mendjen t'ia perfeksionoj
Te mos kthehet majmun perseri

Ti sjell te mira materiale
Te beje familje, te ngreje shtepi

30 Filozofia e fes
Te detyron te jesh fetar
Ti mbash syt nga qielli
Ta kerkosh zotin ku ne kafe ku ne bar

Hallet e njerezimit
Bigladenet i kane mar

DËRGOI: