>
LETERSISHQIP

Rinisë Shqiptare

Te rinjё, por punёtorё.
Tё mbani mendjen te mёsimi,
Me liber e laps ne dore.
Shkollёn fort ta doni,
Lexoni libra shumё
Lexoni Naim, Mjede e Fisht,
Deri vonё mos fleni gjumё.
Trima ju mlindi nёna,
Nё djep ju ka mёkuar.
Tё gjithё zemёr trima,
Nё Shqipёri tё adhuruar.
Tё keni guxim e trimeri,
Tё keni sedёr e krenari.
Se pa bazё e fuqi,
Pa libёr e laps
Dituria s’tё vjen pas.
Meditim mergimtari.
Kёrkuam kuptimin,
Nё valёt e mёrgimit.
Nuk gjetёm shpёtimin,
Zog vuajtje e mjerimit.!
Mos ngrini kulla nё erё!….
Aty apo kёtu mё mire?!..
Askund o tё mjere, ….
Jeta pa liri s’ka vlerё.
Populli pёr liri nuk ngopet,
As nё xhami, as nё kishё.
Ёshtё vigjilent kurdoherё,
Me syrin lart e syrin pishё.
Nё se toka nuk punohet,
Mbushet plot me ferra.
Mbetet e shkretё,
S’e gjen pranvera.
Kur truri nuk mёsohet,
Mbetet ne errёsirё.
E kethehet shpejt,
S’i tokё e shkretё.
Truri do pasuruar,
Duhet zhvilluar.
O rini e dashur!..
Je shume e ҫmuar,
Gjithёnje e mё mirё,
Duhet mёsuar.
E mbushni kokёn,
Me libra e lapsa.
Sikur dhe tokёn,
Me farё e kazma.
Gjuha e shkolla,
Tё lidhur me punёn.
Tё hapin horizont,
Tё hapin rrugёn.
Shkolla ёshtё drita,
E tё hapin sytё.
Ndaj mёsoni ju,
Natёn e ditё.
Mos merrni kulturё tjetёr,
Ёshtё mjaftё e jona.
Ndryshe kёngё e balada,
Do kёthehen nё bopmba.