>
LETERSISHQIP
Albërim Stojani

Andaluzia

Andaluzia e Periudhes Islame
Te flasesh per Andaluzin
Ja vlene ta harxhosh fuqin,
Duke i ndihmuar edhe ata
qe rrethe saje pak dine,

Mjafton per te folur rrethe saj
Duke shfrytezuar internetin,
Edhe pse te tjeret hedhin balte
ti trego realitetin,

Ata qe e ndertuan kete vend
Lan vepra te mrekullushme,
Sado qe armiqt mundohen
qe ti shmangen Realitetit
Keto jane fakte te pa mohueshme,

Jo c, do gje ndodhi rastesisht
Edhe u krijua vetvetiu,
Aty kane qene shkembinj diturie
Si pershembull Imam Kurtubiu,

Kur Europen e mbulonte: erresira,
Injoranca, dhe njerezit ishin katila,
Andaluzia kishte mjeke, kulture,
civilizim ekonomi dhe rruget
ndricoheshin me kandila,

Kur europa ishte e prapambetur
Dhe njerezit jetonin ne monotone,
Andaluzia binte ere te kendshme
Dhe kishte lule neper ballkone,

Kur njerezit kishin dhimbje koke
Mjeket e Europes i hapnin nje vrime
Pacientit per ti larguar djallin?!,
Ndersa mjeket e Andaluzis
i sheronin keto dhimbje me barna
Vetëm duke ju ferkuar ballin!,

Kur Europa s'kishte tregje
Vuante per pjata dhe sahane,
Andaluzia ishte e pasur
Me ujvara e shatrrivane,

Kur kishat e shikonin larjen e trupit
(higjene) blasfemi edhe mekat,
Kordoba kishte mbi 300-1000 hamame
Qe njerezit pastroheshin dite e nate,

Ku kane qene muslimanet e drejte
ato vende Kan qene te bekuara,
Nderkoh qe Europen e mbyste balta dhe mocalet
Rruget e Kordoves kan qene te shtruara,

Kur: El Hakem El Mustensir El Emevij
Ishte mjeshter i dituris dhe i leximit,
Europa kishte plote analfabet
Qe s'ja dinin radhen shkrimit,

Sa e bukur eshte Sevilia
vec ta shohesh njehere me sy,
Mu'temid bin Abad i pati shkrojtur:
Vërtet ti kurrë se braktis zemrën time
as edhe kur jemi larg ne të dy!,

Europa s'ka asgje te saj
vecse muslimanet i imitoi dhe i kopjoi,
Nderkohe qe: Abas Bin Fernasi
Ishte i pari qe e provoi te fluturoi,

Besoj se: Per Musa bin Nusajr
pak a shume te gjithe e dine,
Ai ishte 79 vjec kur e cliroi Andaluzin,

Apo: Jusuf bin Tashifijn Ishte 74 vjec kur triumfoji edhe e udhehoqi ushtrine
ne betejen e madhe Te Zelakas-(Sagrajas)
dhe e ndihmoi Andaluzin,

Ne vitin 643 Hixhri ne Qytetin "Jaen" te Andaluzis
Ne ate kohe dituria ishte perhapur ne cdo skaji,
Se aty jetonte Dijetari edhe poet i gramatikes Xhemaludin Muhamed bin Abdilah bin Malik et Tai,

Sa te medhenje kane qene Arabet Musliman
Ja vlen qe ti njohesh edhe ti,
Lere me kur behet fjale per:
Delegatin dhe poetin e njohur
Jahja bin Hakem el Gazal el Bekri,

Kur Filipi i dyte bashke me gjykatat e inkuzicionit
muslimaneve deshi tju, a beje jeten terr,
Me dhunë dhe tortua vetem e vetem
qe te ktheheshin ne te krishtere,

Por ata u treguan te forte
edhepse me tortura u goditen,
Se besonin ne Allahun
dhe besimin nuk e shiten,

Se Islami eshte Fe e paqes jo e luftes dhe e shpatave,
Shko dhe vizito Toledo
dhe shiko ku ka arrite mjeshteria e arkitektures dhe e fortifikatave,

"Ne pra" jemi Muslimanet qe i shqetesojm te tjeret edhe thone se po jua bejme varrin,
Nderkohe qe ne s'na lene rehat ne vendet tona
dhe nga ne c, do gje po marrin!,

Ne bote nuk eshte vetem nje Hipokrik
Por ka me qindra e miliona,
Vete perendimi eshte i tille
Saqe mburret me veprat tona-(Islame).

Nese do ta njohesh Andaluzin dhe nga zemra ta heqesh urrejtjen dhe hidherimin, Lexo librin:
(Dielli i Allahut shkëlqen mbi perëndimin).

Kam shume gjera per te thene
Por mu koha nuk me mjafton,
Vizitoje faqen:
(Andaluzia e Periudhes Islame)
Dhe me lejen e Allahut
ti shume gjera i meson.